does tramadol stop opiate withdrawals buy tramadol tramadol and erythromycin interaction

does tramadol interact with lisinopril buy tramadol tramadol hcl capsule 50mg е‰ЇдЅњз”Ё

ibuprofen met tramadol tramadol 50 mg what is the dose of tramadol

soma data java buy soma online no prescription soma overdose amount

valium makes depression worse buy diazepam what are the short term effects of valium

is ambien anticholinergic buy ambien ambien Fort Collins

tramadol ultram 50 mg order tramadol tramadol online mexico

is benadryl like xanax generic xanax drug interactions tramadol xanax

soma karaelmas operasyonu soma online buy soma muscle relaxant online

conversion from xanax to clonazepam buy xanax order xanax New Orleans

OktpolCafé 2010

Az OktpolCafé április végén indult, a látogatottságunkat június végén kezdtük mérni. Azóta a Google analytics 18.098 látogatást, 39.225 oldalmegtekintést regisztrált a blogon. Mivel az év vége a számvetések ideje, ebben a bejegyzésben megosztom, amit a rendelkezésre álló adatok alapján az OktpolCafé olvasottságának alakulásáról tudni lehet.

Az OktpolCafé látogatottsága

Amikor az OktpolCafé április végén elindult – a dolog természeténél fogva – nem volt több mint barátaink és személyes ismerőseink, kollégáink olvasmánya. Mára túlnőtt rajtunk, olvasóink jelentős részét nem is ismerjük. Ez jól látszik a látogatások számának alakulásán. Mivel heti egy-két új tartalom jelenik meg a blogon a látogatók számának alakulását heti bontásban érdemes megnézni. (Sokan természetesen ritkábban néznek fel az OktpolCaféra, ezt valószínűsíti, hogy az átlagosan megnyitott oldalak száma az 2,18 volt.) A heti bontás részben kiküszöböli annak hatást is, hogy amikor új bejegyzés jelenik meg a blogon a látogatók száma megugrik, amikor a bejegyzés „elfárad” a látogatók száma az átlagosnál alacsonyabb. Ez a hatás azért jelentős, mert rendszeres olvasóink egy része csatlakozott az OktpolCafé Facebook csoportjához, ahol minden új bejegyzésről azonnal értesítést kapnak. (A csoportnak ma már 483 tagja van.) Eleinte az iwiw-en is sokaknak küldtünk értesítést, ez azonban sporadikussá vált, mert az iwiw relatíve kevés látogatást generál.

Az OktpolCafé beágyazottsága

Az OktpolCafé látogatottságának szívós növekedése leginkább két, egymással összefüggő dologgal magyarázható. Ezek egyike az, hogy a blog elég jól beágyazódott a netes nyilvánosságba, aminek legjobb indikátora azoknak az OktpolCafé bejegyzésekre hivatkozó webhelyeknek a száma, amelyek látogatást generáltak a blogon. Ezek között igen sok olyan van, amelyik egy-két látogatást eredményezett, de vannak olyanok, amelyek folyamatosan a „forgalmi források” élmezőnyében vannak. Természetesen a Facebook kiemelkedik közülük. (Ez az oka annak, hogy kérésünkre a blogot működtető Oander Média Kft. ősszel Facebook kompatibilissé tette az OktpolCafét: az egyes bejegyzések “lájkolhatóak” lettek és a blogról közvetlenül is lehet csatlakozni a Facebook csoporthoz.) Különösen „stratégiai partnereinknek” köszönhetünk sokat: az Aulának, amely jó ideje szinte mindegyik új bejegyzésünket felveszi a „hírek” közé, és a Figyelő Netnek, amelyik kiajánlja azokat a bejegyzéseket, amelyek egy szűk szakértői körön kívül is érdeklődésre tarthatnak számot. (Például itt, vagy itt és itt.)

A látogatottság növekedésének másik magyarázata az, hogy a Google bizonyos tárgyszavakra irányuló keresés esetén egyre előkelőbb helyen jelenít meg OktpolCaféra mutató találatokat. Mikor ezeket a sorokat írom az olyan keresőbe beütött kifejezések, mint például az oktatáspolitika, oktatásfejlesztés, oktatásirányítás, PISA eredmények, jó kormányzás vagy közoktatási törvény már az első oldalon OktpolCaféra irányuló találatot eredményeznek. A Google keresőmotorjának működése kicsit misztikus a számunkra, az azonban biztos, hogy az OktpolCaféra hivatkozó webhelyek számának növekedése miatt a keresőmotorok sokkal jobban látják a blogot.

Kik olvasnak minket?

Amikor elindítottuk a blogot az oktatási szakma egy relatíve jól elkülönített csoportját céloztuk meg. (A bejegyzések stílusát, tartalmát és nyelvezetét igyekeztünk ehhez igazítani.) Az elsődleges célcsoportunkat röviden úgy írhatnánk le, hogy mindazok, akik oktatáspolitikai értelemben releváns tudást termelnek és osztanak meg: kutatók, értékelők, fejlesztők, a felsőoktatásban és a pedagógus továbbképzési rendszerben oktatók, szakmai szolgáltatásokat nyújtó szakemberek, egyes szakmai területek specialistái és tanácsadók. (Nem volt tehát cél, hogy sokan olvassanak minket.)

Természetesen nincs pontos képünk arról, hogy valójában kik olvasnak minket, de van három információforrás, amiből néhány következtetés levonható: (i) a Facebook csoport tagjainak összetétele, (ii) akik kommentálják a bejegyzéseinket és (iii) informális visszajelzések. Mindegyik forrás torzít, de összességében úgy tűnik, hogy hét hónapnyi blogolás után a legfontosabb célcsoportunk jelentős része olvas minket. Természetesen nem csak ők; olvasnak minket más társadalomtudományokkal vagy más közszolgáltatásokkal foglalkozó szakemberek is, és nem kis számban pedagógusok, iskolavezetők, oktatásirányítók és érdeklődő „laikusok” is.

Mégis, az OktpolCafén zajló beszélgetések stílusát és tartalmát a szakértői kommentek határozzák meg. (A blog történetében csak egyszer fordult elő, hogy egy mocskolódó stílusban írt hozzászólást le kellett szednünk.) És amire a legbüszkébbek vagyunk: szinte minden hozzászólónk a nevét vállalva kommentálja a bejegyzéseinket vagy mások hozzászólását. Arra is ügyeltünk, hogy az OktpolCafét ne sajátíthassa ki egyetlen politikai irányzat sem. Úgy gondoljuk, ez annak ellenére sem történt meg, hogy az OktpolCafé erősen kritikus a jelenlegi kormányzat működésével szemben. (Bármilyen kormányzat működésével szemben erősen kritikusak lennénk.) Már az OktpolCafé Facebook csoportja sem puszta promóciós eszköz: elkezdett részben önálló életet élni, ott is jó beszélgetések folynak és a csoport tagjai érdekes linkeket osztanak meg egymással.

A blogot számos országban olvassák, elsősorban Romániában, Szlovákiában, Szerbiában és az Egyesült Államokban. (Ezeken kívül negyven további országból látogattak olvasók az OktpolCaféra.) Ami Magyarországot illeti, a blog olvasóinak megoszlása erősen Budapest centrikus, a látogatások kb. 75 százaléka Budapestről eredt. Az adatokból az látszik, hogy Budapesten kívül főleg az felsőoktatási intézményekkel rendelkező városokban olvasnak minket.

Végül

A folyamatosan növekvő látogatottságért természetesen nem csak miénk az érdem. A blog indulása óta közöltük Kocsis Feri,

Narancsik Ági és Váradi Balázs írásait, („vendégművészek” meghívását a jövőben is tervezzük, a meghívottak körét pedig ki szeretnénk terjeszteni az országhatárokon túlra) és sokan követik a bejegyzéseket követő vitákat és beszélgetéseket is. (Az eddigi 65 bejegyzéshez 651 hozzászólás érkezett, ami igazi kincsesbánya.) Talán ez utóbbi az, amiért leginkább megéri a blogba fektetett idő és energia.

És legvégül: Boldog Új Évet minden olvasónknak! Maradjanak velünk 2011-ben is!

címkék:

Hozzászólások:

 • Szekszárdi Júlia 2010.12.30. 10:46 Válasz

  Az OktpolCafé a számok tükrében is nagyon sikeres, és még csak most jön a nagy kibontakozás! Gratulálok az eddigiekhez, és hasonló jókat kívánok az újévben is!

 • L.Ritók Nóra 2010.12.30. 11:21 Válasz

  Én is gratulálok!
  Sok tudás, megerősítés, kétkedés, gondolkodás, amit nekem adtok.
  BUÉK!

 • Radó Péter 2010.12.30. 11:22 Válasz

  Juli, nagyon köszönjük! Ami a “nagy kibontakozást” illeti: nem ambicionáljuk, hogy nagyok legyünk. (Ha több, mint kétszer ennyien olvasnak minket az már egy másik blog: más közönség, más nyelvezet, más kommentelő kultúra, tehát más tartalom.) Azt azonban ambicionáljuk, hogy az OktpolCafé kisded tudástárrá és szakmapolitikai “meeting point-á”,amolyan demilitarizált övezetté váljon. Ambicionáljuk azt is, hogy az itt folyó diskurzus a szakmapolitikáról szóló gondolkodás egyik referenciájává váljon. És végül, ambicionáljuk, hogy a valóban nagyok, akik valóban sok emberhez jutnak el (mint az osztályfőnök.hu) merítsenek abból a munícióból, amivel az OktpolCafé szolgálhat. Szóval, van még tere a kibontakozásnak:-)

 • Miklósi László 2010.12.30. 11:48 Válasz

  Szintén gratula!
  Szerintem minimum viszonyítási pont a blog.

 • Polinszky Márta 2010.12.30. 12:09 Válasz

  Őszintén gratulálok, ez egy igen sikeres vállalkozás.
  Boldog Újévet kívánok minden olvasónak.

 • M. Varga Katalin 2010.12.30. 15:33 Válasz

  Örülök a sikernek, gratulálok!

  Duplázást, a következő évben!

  Kata

 • Radó Péter 2010.12.30. 16:08 Válasz

  Köszönjük mindenkinek a gratulációt! Az a tervünk, hogy 2011-ben is igyekszünk megfelelni a magas (és egyre magasabb) elvárásoknak. Mindazonáltal: ha van valakinek kritikai megjegyzése, vagy arról szóló javaslata, hogy mit kellene másképpen csinálnunk, azt is szívesen fogadjuk.

 • Lipka Gabriella 2010.12.30. 20:25 Válasz

  Gratulálok, remélem még sokáig olvashatjuk a nívós cikkeiteket!

 • Csirke Ernő 2010.12.30. 22:17 Válasz

  Gratulálok én is. Várom a következő írásokat. Nagyon örülök, hogy ez a blog van. Vidéken a közoktatás egzisztenciális ügyei jócskán elterelik a figyelmet a tartalmi kérdésekről. Nagy kár lenne, ha a szegénység vagy valami más okból a mi szakmánk provinciálissá lenne. Boldog újévet kívánok!
  Csirke Ernő

 • Szemkeő Judit 2010.12.31. 10:04 Válasz

  Gratulálok! Kiemelném, hogy ezen a blogon a hozzászólók döntő többsége vállalta a nevét és egyéni véleményét, tiszteletben tartotta, hogy más vélemények is létezhetnek. Ez már önmagában eredmény (talán nevelési eredménynek is tekinthető). További jó munkát!

 • Nahalka István 2010.12.31. 10:55 Válasz

  Én is gratulálok. Egy kérdés is hozzá. Jó lenne-e, ambicionáljátok-e, hogy oktatáspolitikusok is írjanak megjegyzéseket. Vagy ez egy perverz ötlet?

 • Trauer János 2010.12.31. 11:08 Válasz

  Én is gratulálok, s bár nem “termelek” “oktatáspolitikai értelemben releváns tudást”, továbbra is szeretnék a blog hűséges olvasója maradni. (S Habamu óvjon attól, hogy ezen a blogon még egyszer egyik kedvenc íróm hősének neve mögé bújjak :-))

 • Radó Péter 2010.12.31. 11:09 Válasz

  István, szigorúan a magam nevében: nem. Nem döntéshozatalra, hanem szakmapolitikai diskurzusra szeretnék hatást gyakorolni. Ráadásul az OktpolCafén mindenki a saját véleményét írja és nem szervezeti/intézményi álláspontokat. (Szerintem a döntéshozók működtessenek olyan fórumokat, ahol kommunikálni tudják az álláspontjukat és megkapják azt a visszajelzést, ami lehetővé teszi, hogy ne veszítsék el a kapcsolatot a valósággal.) Másfelől azonban az OktpolCafé nyitott, örülök mindenkinek aki hozzászól és van mit mondania. Volt oktatáspolitikusok már eddig is szép számban kommenteltek nálunk, ami jó. Mi pedig minden bizonnyal valamilyen más eszközt használnánk, ha policy advocacy-t akarnánk csinálni.

 • Radó Péter 2010.12.31. 11:36 Válasz

  János, a saját név alatt írt hozzászólások fölötti örömünk leginkább csak annak szól, hogy az OktpolCafén szinte ismeretlen a netes kultúrában elterjedt nickname mögé bújó gyalázkodás. Ettől eltekintve nekem nincs különösebb problémám a nicknevek használatával. Vannak például olyanok, amelyek már brand-é váltak (mint például a Terepmunkás), s vannak olyanok, akik valószínűleg nem teljesen alaptalanul tartanak munkahelyi megtorlástól, ha saját nevük alatt írják meg a véleményüket. (Így is túl gyakran van olyan érzésem, hogy sokszor sokan a személyes kockázatok mérlegelése miatt nem írják meg a véleményüket. Ilyen esetekben nem csak megértem a nicknév használatát, de egyenesen javaslom – bármennyire szomorú is ez.) Meg aztán: amiért Habamu neheztelne azt Eura megbocsájtja:-)

 • Nahalka István 2010.12.31. 18:27 Válasz

  Kedves Péter, természetesen egyetértek veled, ez egy diskurzus és nem döntéselőkészítés vagy tanácsadás. Nem is arra gondoltam, hogy majd itt jól megmondanánk az ide tévedő oktatáspolitikusnak, és azonnal átmennénk tanácsadóba, hanem csak arra, hogy szívesen látnám itt mondjuk Hoffmann Rózsa véleményét is, amivel beszáll a vitába, amit lehet vitatni. Mint magánember. Tudom persze, hogy ez nem ilyen egyszerű, és valóban veszély egy szervezeti álláspont képviselete (bár az sem ördögtől való), úgyhogy inkább elfogadom, amit írsz erről. De ugye nem zavarnátok el a gyakorló oktatáspolitkust, ha ide tévedne, és őszintén elmondaná akár az itteni többségétől eltérő véleményét? :-) Na, BUÉK.

 • Radó Péter 2010.12.31. 19:01 Válasz

  István, 2011-ben is nagy izgalommal várjuk Hoffmann Rózsa hozzászólásait – bármilyen minőségében:-)

 • Nagy Mária 2011.01.02. 15:04 Válasz

  Én is gratulálok, és külön köszönöm a sok friss szakmai információt, linket, amelyekből (is) sokat lehet tanulni. Amit hiányolok, az inkább vágyálom: hogy nem születnek olyan oktatáspolitikai elemzések, amelyek empirikus munkán alapulnának (oktatáspolitikai intézkedések hatáselemzése, oktatáspolitikai diskurzusok, új oktatáspolitikai szóhasználatok, oktatáspolitikai erőtér változásainak elemzése stb.) Jó lenne több szakértői háttérmunkát is látni, ebből a szempontból (is)igazi csemege volt a magyar PISA-jelentés.

 • Radó Péter 2011.01.02. 16:34 Válasz

  Mari, a hiányérzetedet én is osztom. Amióta az OPEK-et bezárták 2006-ban csak két szisztematikus oktatáspolitikáról szóló komoly vállalkozás volt, a Zöld könyv (aminek a hatását lerontotta, hogy stratégiának akart látszani) és a Konw&Pol kutatás az ELTE-n, ami viszont nem kapott elég nagy nyilvánosságot. (Ezen kívül csak sporadikus értékelési projektek voltak.) Az OktpolCafé “csak” egy blog, amolyan szabadidős elfoglaltság, nem tud empírikus policy elemzéseket csinálni. (Lényegében abból a tudásból élünk, amit eddig felhalmozott a szakma.) Szakmapolitikai diskurzust azonban a jelek szerint egy bizonyos korlátozott körben tudunk generálni. Az elindítása mögött is az elhalt és szervezett oktatáspolitikáról szóló reflexió hiánya állt, e tekintetben nem javult a helyzet.

 • Setényi János 2011.01.02. 19:16 Válasz

  Kedves Mari,

  2010-ben az NFÜ nagyon aktív volt ESZA-intézkedések hatásvizsgálatainak elkészíttetésében. Ezek nyilvános értékelési jelentések, erős empíriával. Az ezévi Felvezető rovatunkban felvezetünk majd néhányat.

 • Debreczeni Péter 2011.01.03. 16:12 Válasz

  Én is szeretnék gratulálni a bloghoz és mindenkinek egy szebb és jobb újévet kívánok. Nagy Máriának: Én azt hittem hogy a bejegyzések “empírián” alapulnak! János néha elrugaszkodik az adatoktól, nagyívű teoriáival, de pont ezt szeretem benne. Inkább az adatokat értékelem újra és igazítom az elméletéhez! :)

 • Radó Péter 2011.01.03. 19:25 Válasz

  Péter, az OktpolCafén szinte minden “valamilyen empírián” alapszik. Ha azonban nem lesznek empirikus kutatások és értékelések csak a tudásimport és a nagyívű teóriák maradnak.

Új hozzászólás írása