crestor tramadol buy cheap tramadol tramadol seizure warning signs

does tramadol cause itchy skin cheap tramadol online tramadol high feel like

ambien vs benadryl ambien without prescriptions feeling sick after ambien

liquid methadone mixed with xanax buy xanax xanax more drug uses

get ultram South Carolina buy tramadol tramadol hcl patient reviews

taking 12 xanax buy xanax citalopram hbr compared to xanax

valium made me hyper buy valium online diazepam online Athens

best places to eat in soma buy soma online soma dracula

zoloft vs valium purchase valium valium side effects in adults

tramadol milk tramadol 50 mg drug interaction tramadol hydrocodone

Kocsis Ferenc: Felsőoktatás – az átrendeződés elindult

A felsőoktatás finanszírozásában bekövetkezett változások – elsősorban az államilag támogatott férőhelyek drámai mértékű csökkentése – alapjaiban rendezi át az elmúlt két évtizedben kialakulni látszott intézményhálózatot. Az alábbiakban gyorsjelentést adunk a változásoknak a felsőoktatásba felvettekre gyakorolt hatásáról. Az adatok némi óvatossággal kezelendők. Mivel a felvett hallgatók nagy többsége ma már komoly összeget fizet tanulmányai megkezdéséért, nem a felvételi hanem a beiratkozás majd az első félévi befizetések rendezett végrehajtása válik a valódi mérőszámmá. Ezért a 2012-es év felvételi adatainak véglegesítése kb. fél év múlva történhet majd meg.

A 2012-es felvételi eljárás végeztével át tudjuk tekinteni, hogy ezek a folyamatok milyen képet adnak a hallgatói létszámok változásáról, melyek azok az intézmények, amelyek a keretszám-csökkentés legnagyobb vesztesei. Emellett persze sok más elemzést is el lehet végezni a felvi.hu adatbázisán: a ponthatárok változása, az államilag támogatott és költségtérítéses szakok közötti pontkülönbségek változása, a költségtérítéses és államilag támogatott helyek konvertálhatósága, a jelentkezések területi változásai mind-mind feldolgozásért kiált..

Most csak az intézmények közötti erőviszonyok változására szorítkozunk az elmúlt három évben általános eljárásban (pótfelvételi nélküli) felvettek létszámadataira támaszkodva. Előzetes feltevésünk az volt (ahogy a szakmai beszélgetéseken a keretszámok meghatározásakor is többször elhangzott), hogy a vidéki, kisebb főiskolákat érinti majd leginkább ez a drasztikus beavatkozás.

Intézményi szinten vizsgálva a kérdést, bizonyítottnak tekinthetjük a fenti feltevést. A tíz legnagyobb csökkenést elszenvedő intézmény között elsősorban vidéken működő főiskolákat látunk, illetve olyan budapestieket, amelyek nem tudták feltölteni költségtérítéses hallgatókkal az állami finanszírozás csökkentéséből adódó létszámkiesést.

1. tábla A 2012. évi felvételi során legnagyobb hallgatólétszám-csökkenést elszenvedő 10 intézmény

Forrás: www.felvi.hu

A számok nagyon különböző intézményi és kari történeteket takarnak. Van olyan intézmény, amelyik 2011-es növekedés után „zuhant a mélybe”, de van olyan is, ahol a már korábban elindult csökkenésre tett rá egy lapáttal az állami keretszámok megvonása. Ezeknek az intézményeknek az integráció, vagy valamilyen lazább együttműködési forma (intézményi szövetség, közös fenntartású képzések) jelentheti a fennmaradást, hacsak nem változik jelentősen az oktatáspolitikai környezet. Fontos látnunk, hogy egyes intézményekben a teljes képzési kínálat morzsolódik fel, másokban a csökkenés csak egyes szakokat vagy karokat (pl. vidéki gazdasági és informatikai képzések) érint. A drámai csökkenés nem jelent azonnali csődöt, hiszen a korábban felvett és nagy létszámú évfolyamok még bent mozognak az intézményekben; inkább lassú kivéreztetésnek látszik a folyamat. Azt csak az egyes intézmények költségvetésének részletes ismeretében lehet megmondani, hogy – a minden méret esetében törvényileg is rögzített kiadásszint következtében – hol húzódik az a bevételi küszöb, ami alatt hirtelen beomlik a korábbi működés.

A legnagyobb vérveszteséget elszenvedők három dologban bízhatnak:

(1) a “vidék felsőoktatásának megmentése” mind a érintett önkormányzati érdekcsoportok, mind az EMMI erre fogékony körei által felkarolható téma;

(2) a jelentősebb pedagógusképzéssel bíró intézmények megpróbálhatnak kikerülni a piaci verseny aló, különleges állami védelmet kérve;

(3) változhatnak a felsőoktatás finanszírozásának szabályai is.

Jelenleg egyik sem tűnik valószínűleg, de a végleges 2013. évi költségvetési törvény mondja majd ki a döntő szót.

Egy gondolat erejéig tekintsünk át a lista elejére is. A művészeti intézményeken kívül (MOME, MKE, LFZE, BKTF) a Corvinus és Semmelweis Egyetem volt képes növelni a felvettek létszámát, a PPKE-n, az ÓE-n és a BME-n pedig csak kicsivel kevesebb felvett hallgató van, mint a nagyon erős 2011-es évben. Az ELTE és a vidéki nagy egyetemek 10-20% közötti csökkenéssel szembesülhetnek.

Egy következő bejegyzésünkben a legnagyobb veszteséget és nyereséget felmutató szakokról közlünk majd gyorsjelentést.

 

Kocsis Ferenc az Expanzió Humán Tanácsadó munkatársa

 

Hozzászólások:

 • Setényi János 2012.09.30. 11:09 Válasz

  Érdekes adatok. Ahhoz, hogy fel tudjuk mérni a vérveszteség mértékét, látnunk kellene az átlagos csökkenés mértékét is. Az első adatokat átfutva kb. 20%-ra becsülném, de meg kellene pontosan nézni. Persze folyamatokról még nem beszélhetünk. A 2013-as felvételi mondja majd ki a döntő szót, ha addig az érintett intézmények még képesek finanszírozni a működésüket.

  • Kocsis Ferenc 2012.10.01. 10:37 Válasz

   Igen, János, jól látod. Országosan a csökkenés 18%-os összességében 2011 és 2012 viszonylatában. Az átlag alatt az intézmények nagyjából fele (56%-a) van, akik azonban a csökkenés (18 ezer hallgató) 90%-át viselik el. Összességében nagyjából a karok háromnegyedénél volt csökkenés, legyen az akár minimális is.

 • Petró Gábor 2012.09.30. 15:03 Válasz

  A hírnév és a presztízs vonzza főleg BP-re a hallgatókat. A vidék meg marad a szegényeknek és a “csak a papírt” fontosnak tartóknak. Ennyit a vidéki lakosság támogatásáról.
  Kicsiben ugyanezért nem szeretné a miskolci Földes Ferenc Gimnázium a névváltoztatást.
  S ahogy elnézem Dunaújváros nemsokára két nagy foglalkoztatót is elveszít.

 • Radó Péter 2012.09.30. 16:57 Válasz

  Amikor azt mérlegeljük, hogy milyen változások zajlanak az intézményrendszerben azt kell látni, hogy a kormányzat pénzt és hallgatókat egyszerre von ki a rendszerből. Most a két dolog még részben együtt jár, mert a hallgatói normatíva aránya még elég jelentős, de már most is az egyéb jogcímek csökkentése, az innovációs járulékból és a szakképzési alapból való kizárás a hallgatói létszám csökkentésén túl is jelentős forráskivonás. Ennek valószínűleg az lesz az eredménye, hogy lesz olyan főiskola, amely előbb bedől, mint ahogy ki tudná vezetni a bent lévő hallgatókat. Nagy kérdés, hogy minderre hogyan hat majd a két nagy változás: az új finanszírozási rendszerre való átállás és a “felsőoktatási pólusok” létrehozásán alapuló központi “racionalizálás”. Nem tartom kizártnak, hogy a választások közeledte miatt a kormány ezeken keresztül próbálja meg kezelni azokat a problémákat, melyeket saját maga teremtett. Mindenesetre ezt az elemzést nagyon fontos lenne folytatni és az új (ma még hiányzó) adatokkal folyamatosan frissíteni, mert ez teszi majd lehetővé, hogy mérlegelni tudjuk az új finanszírozás és a racionalizálás várható hatásait.

 • Setényi János 2012.10.01. 10:32 Válasz

  Az új finanszírozás valóban fontos. Ha a -bármilyen címen – kiemelt intézmények jelentős extra-forrásokhoz jutnak majd, akkor egy szelektív fejlesztésről beszélünk. Ha nem, akkor egy általános leépülésről. Másfelől nyilvánvaló és előre látható volt, hogy az 1990 óta tartó felsőoktatási Gründerzeit-nak valamikor vége lesz.

 • Setényi János 2012.10.01. 10:36 Válasz

  Gábor, a hallgatókat nemcsak a hírnév vonzza. Egyrészről – az elitértelmiség fővárosi koncentrálódása miatt – nagy eséllyel kapnak jobb oktatókat. Másrészt fiatalságuk legszebb, legszabadabb éveit a fővárosi – európai színvonalú – kulturális szolgáltatásai között élhetik le.
  A középiskolára ez már nem igaz, ott a jó tanárok egészen másképp oszlanak meg, és a jó kisközösségi lét (osztály és évfolyam) jelent felbecsülhetetlen útravalót az életbe.

 • Pásztor Erzsi 2012.11.18. 13:25 Válasz

  Sziasztok! végig olvasva a 3 cikket a következőt tudom hozzá tenni. Az ELTE-n az újabb megvonás és a jövőre kilátásba helyezett keretcsökkentés miatt csoportos leépítés illetve a TTK-n átszervezéses leépítést jelentettek be. A pályázati pénzekből újabb költségek megvonása, a pályázatokon alkalmazottak pedig 4 órát kell, hogy tanítsanak. Városi telefonvonalakról hívást az egyetem nem fizet. Elolvastam a Frissdiplomások 2011 tanulmányt is és meglepett, hogy viszonylag jól állunk a munkanélküliség terén, bár nálunk is magas azok aránya akik nem a képzettségüknek megfelelő állásban helyezkedtek el. Szóval egyelőre nincs jele annak, hogy pozitív finanszírozás lenne, csak megvonás van. Vagy rosszul látom?

Új hozzászólás írása